Share
Samråd om medlemskapets innehåll
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Till föreningsservice
 
Ur innehållet - i korthet
4 maj 2023
FÖRENINGSLIV: Rekryteringskampanj start måndag - Ansök inför Neurodagen - Års- och ombudsmöteshandlingar - Beställ böcker. MEDLEM: Anhörigträff - Undvika fall vid MS - Inspelad föreläsning på World MS-day. PÅVERKAN: Neurorapporten 2023. NEURO INFORMERAR: Kommande nyhetsbrev - Kommande diagnosdagar.
FÖRENINGSLIV
 
Gilla, dela och kommentera!
Vi blir fler med vårens kampanj!
Nu lanserar vi vårens kampanj för att öka antalet medlemmar och skapa ett större engagemang för Neuroförbundet. Genom att fler blir medlemmar kan vi stärka och förbättra villkor för alla med neurologiska diagnoser och deras närstående.

Budskapet i kampanjen handlar om att alla ska ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Med rätt hjälpmedel, rehabilitering och stöd blir livet med neurologisk diagnos bättre. Neuroförbundet arbetar för att allas rättigheter ska tillgodoses.

Neuroförbundets föreningar är den viktigaste kanalen att nå ut till befintliga och potentiella medlemmar. Sprid och dela därför gärna kampanjen! Varje gång du gillar, kommenterar eller delar – gör du en viktig insats för att Neuroförbundet ska få fler medlemmar och därmed kunna göra mer för personer med neurologisk diagnos.

VI VILL! VI STÄRKER! VI GÖR!

Gör det nu!
Missa inte att ansöka om bidrag för aktiviteter på Neurodagen 2023 – sista ansökningsdag 14 maj!
Neuros föreningar och länsförbund kan ansöka om medel ur Neurofonden för publika aktiviteter på Neurodagen. Aktiviteterna ska ske i överensstämmelse med Neurofondens ändamålsparagraf om rehabilitering och rekreation och de av styrelsen fastställda riktlinjer för beräkning av godkända kostnader.

Årets Neurorapport handlar om E-hälsa och kan vara ett lämpligt tema för aktiviteter. Förutom det så är genomförande av medlemsrekryterande aktiviteter av stort värde.

Aktiviteter ska vara öppna för såväl medlemmar som icke medlemmar och genomföras under perioden 23 september - 8 oktober. Ansökan om bidrag görs i det webbaserade verktyget som finns på föreningsservice.

Observera att sista ansökningsdag är söndagen den 14 maj.

Varje ansökan och aktivitet kan beviljas med högst 30 000 kronor.

Kontakt: Mia Källström på förbundskansliet, telefon 0760 01 70 21 eller mejl mia.kallstrom@neuro.se.

Gärna digitalt
Års- och ombudshandlingar
Nu när års-och ombudsmöten är genomförda är det dags att färdigställa handlingarna så att de blir tillgängliga för förbundskansliet. Enligt våra stadgar skall detta vara klart senast 30 dagar efter genomfört möte.

Handlingarna det gäller är: verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse (resultat- och balansräkning), revisionsberättelse, års- eller ombudsmötesprotokoll samt styrelseförteckning.

Tänk på att handlingarna måste vara underskrivna av samtliga berörda personer för att vara giltiga.

Möteshandlingarna kan sparas på SharePoint alternativt sändas in till förbundskansliet via mejl eller post. Om ni väljer att spara handlingarna på SharePoint önskar vi att ni meddelar detta till Mia Källström på förbundskansliet.

Kontakt: Mia Källström på förbundskansliet, telefon 0760 01 70 21 eller mejl mia.kallstrom@neuro.se.
Inspiration och motivation
Beställ böcker till din förening
På föreningskonferensen i Kista för en tid sedan delade vi ut två användbara böcker per förening. Vi skickade även ut böckerna till föreningar som senare deltog på digitala samrådsträffar om medlemskapen från 2024.

Tillhör du en förening som inte har fått böckerna ännu? Hör av dig så skickar vi dem!

Böckerna det gäller är Motivera ideella och Medlemsfokus i en hybrid tid
Två av författarna till boken om medlemsfokus hjälpte Neuroförbundet att ta fram förslaget om organisationsutveckling förra året. Förslaget som ledde fram till extrakongressen i höstas. Kanske mötte ni Angeli S Hederberg och Annika Sundh Meiling under fjolåret?

Börja med att läsa böckerna i styrelsen, och jobba gärna med ett kapitel i taget, ungefär som i en studiecirkel. Ni kan också gå rakt på ett kapitel som är viktigt för er nu, till exempel om medlemsrekrytering eller om hur ni kan få fler medlemmar i föreningen att bli aktiva.

Intresserad? Kontakta då Katarina Aldelin på förbundskansliet för att få böckerna,
mejl katarina.aldelin@neuro.se.
MEDLEM
Redan ikväll
Välkommen till kvällens anhörigträff via Zoom – torsdagen den 4 maj kl kl. 19.00
Varmt välkomna till en inspirerande kväll om välmående och stresshantering.
Julia Svahn är folkhälsovetare, hälsopedagog och van att arbeta stödjande med anhöriga. Hon kommer ge oss vägledning i hur man kan använda meditation som ett sätt att både samla energi, hitta en riktning och få återhämtning i vardagen.
Det blir tips och övningar för en bättre sömn, andningsteknik och enkla välgörande rörelser.

Kvällen avslutas med en skön avslappning i en guidad meditation.

Anmäl dig här

(Vi har tagit bort lösenordet, så det är bara att klicka på länken för att komma med på träffen när det är dags!)

Kontakt: Katarina Aldelin på förbundskansliet, telefon 0760 017 018 alternativt mejla katarina.aldelin@neuro.se.
 
Temaföreläsning från Neuro Stockholm
Ett egenvårdsprogram för att förebygga fall hos personer med MS - digitalt eller på plats
Ett egenvårdsprogram för att förebygga fall hos personer med multipel skleros.

Föreläsare - Marie Kierkegaard, docent, leg sjukgymnast Akademiskt specialistcentrum, Centrum för Neurologi.

Charlotte Ytterberg, docent, leg sjukgymnast Sektionen för fysioterapi, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.

Datum - Tisdag 23 maj kl 14.00.
 
World MS-day den 30 maj
Föreläsning om MS och påverkbara livsstilsfaktorer
I samband med World MS Day den 30 maj 2023 uppmärksammar vi dagen med en inspelad föreläsning om spännande forskning hur livsstilen kan påverka förloppet av multipel skleros. Det är en forskningsstudie som Neuroförbundet har gett bidrag till.

Föreläsare är Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska universitets­sjukhuset. Vi kommer få höra vad forskningsstudien har kommit fram till.
PÅVERKAN
Är patienten rustad för e-hälsa?
Nästa vecka kommer Neurorapporten 2023
Neurorapporten 2023 undersöker tillgången till e-hälsa för personer med neurologisk diagnos genom att kartlägga Neuroförbundets medlemmars erfarenheter.

E-hälsa avser användningen av digital teknik såsom dator, smarttelefon eller uppkopplade mätutrustningar i ett hälsosammahang. Rapporten utvärderar också e-hälsotjänsters användarvänlighet samt tar upp vad personer med neurologisk diagnos tycker om olika e-hälsolösningar.

Neuroförbundets medlemmars erfarenheter visar att e-hälsa har blivit en viktig del av neurosjukvården samtidigt som e-hälsotjänster måste bli mer flexibla och användarvänliga. Dessutom bör vården bemöta patienternas behov och erbjuda anpassade alternativ till personer som varken kan eller vill använda digital teknik.

Årets Neurorapport kommer presenteras den 10 maj, på Neurologiveckan i Uppsala. Därefter kommer den vara tillgänglig via webben: neuro.se/neurorapporten
NEURO INFORMERAR
Till många eller några få
Kommande nyhetsbrev från Neuroförbundet
Som en hjälp för de föreningar som planerar egna mejlutskick till sina medlemmar och vill undvika att kollidera med större utskick från förbundskansliet kommer här en preliminär planering för våra nyhetsbrevsutskick under kommande veckor. De olika nyhetsbreven skickas som regel ut i slutet av veckan (mellan torsdag morgon och fredag lunch).

Vecka:
  • 19: Neuroaktuellt
  • 20: Diagnosnytt anhörig
  • 21: Diagnosnytt MS-dagen
    21: Föreningsnytt
  • 22: Neuroaktuellt
  • 23: Diagnosnytt ALS
  • 24: Föreningsnytt
  • 25: Neuroaktuellt
  • 26: Diagnosnytt NMD
  • 27: Föreningsnytt
Med reservation för ändringar, ibland med kort varsel.

Vem får vad?
Neuroaktuellt skickas ut till alla medlemmar som angivit sin mejladress samt till andra intresserade som anmält sig som prenumeranter eller deltagit i någon av våra kampanjer. Mottagare: mer än 20 000 personer, varav drygt 9 000 är medlemmar. Delar av nyhetsbrevet visas endast för medlemmar.
Diagnosnytt är en medlemsförmån och skickas ut till de medlemmar som angivit sin mejladress och som även angett en eller flera intressediagnoser. Mottagare från några tiotal till över 3 000 för till exempel Diagnosnytt MS. Cirka fyra gånger per år får alla medlemmar ett mer allmänt; Diagnosnytt neurologi.
Föreningsnytt riktar sig i första hand till förtroendevalda inom vårt föreningsliv. Skickas till ordförande-, föreningsadresser, diagnosstödjare och andra med mejladress som slutar på @neuro.se.

Redaktör för Neuroaktuellt och Diagnosnytt är Ingela Wettergrund, ingela.wettergrund@neuro.se. Redaktör för Föreningsnytt är PJ Tjärnberg, per-jan.tjarnberg@neuro.se.
Datum att hålla koll på
Kommande diagnosdagar och speciella dagar
  • 10 maj preleminärt: Årets Neurorapport lanseras och Årets Neuroprofil tillkännages
  • 12 maj: ME-dagen
  • 30 maj: MS-dagen
  • 4 juni: Assistansen dag
  • 6 juni: Sveriges nationaldag
  • 20 juni: FSHD-dagen
  • 21 juni: ALS-dagen
  • 23 juni: Midsommarafton.

Listan över diagnosdagar (och andra speciella dagar) ändras ständigt. Får du höra talas om en dag som vi har missat? Mejla till webbadmin@neuro.se så för vi in den i listan. Och håll gärna koll på Neuro i sociala medier i samband med de olika dagarna. Genom att vi blir fler som kommenterar, gillar och delar - hjälps vi åt att göra de olika diagnoserna synliga för en större skara ur allmänheten.
Här hittar du Neuroförbundet i sociala medier:
Facebook
 
Twitter
 
Linkedin
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Skriv gärna en egen kommentar när du delar Neuroförbundets inlägg i sociala medier - det ger inlägget större spridning!
Neuro föreningsnytt innehåller information till dig som är förtroendevald, har uppdrag eller arbetar inom Neuro.
Nyheter från Neuro
Tel: 08-677 70 10
Neuroförbundet är en oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.

Email Marketing by ActiveCampaign