Share
Preview
Fin och välförtjänt utmärkelse till Stoppa ALS
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Till föreningsservice
 
Ur innehållet - i korthet
4 september 2020: Utvecklingskonferenser - Radiohjälpen - Träna med Uppsala-Knivsta - MS-föreläsning - Succé för Neuropromenaden - Träffas fysiskt trots corona? - med mera
FÖRENINGSLIV
 
 
Neuros framtid i dina händer
Missa inte höstens digitala utvecklingskonferenser, sista anmälan 15 sept
I oktober är det åter dags för våra utvecklingskonferenser, den här gången digitalt. Fokus i år kommer att vara Neuros framtidsfrågor inför förbundskongressen 2021, ett arbete som vi påbörjade under 2019 och tillsammans med er i föreningslivet resonerade kring under förra årets utvecklingskonferenser. Utifrån 2019 års arbete har förbundsstyrelsen identifierat fyra frågeställningar som har en avgörande betydelse inför förbundets framtid:

  1. Demokrati – handlar om kongressen, ombud och styrelse.
  2. Idéprogram – fokuserar på förbundets identitet, prioriterade frågor samt medlemsvärde.
  3. Organisation och medlemskap – tittar på styrkor och svagheter men också möjligheter och hot med dagens organisation och medlemskap avseende både individ och förening.
  4. Etiskt program – kommer att utgå från det etiska program som antogs av kongressen 1997 samt det reviderade ställningstagandet för förbundet avseende aktiv dödshjälp från 2015.

Det är ett spännande och viktigt arbete som hela Neuro står inför. Därför är det viktigt att varje förening och länsförbund tar möjligheten att delta. Varje förening kan anmäla en till två representanter från respektive föreningsstyrelse eller den av föreningen utsedd att arbete med de frågor som utvecklingskonferensen tar upp.

För att kunna delta i konferensen krävs att deltagaren har tillgång till dator och internetuppkoppling.

Utvecklingskonferenserna genomförs vid två tillfällen enligt följande:
  • 9 - 10 oktober
  • 25 - 26 oktober

Konferenserna börjar kl 10.00 dag 1 och avslutas kl 15.00 dag 2.

Sista anmälningsdag är tisdagen den 15 september.

För mer information kontakta PJ Tjärnberg på förbundskansliet, tfn 0760 017 037 alt mejl per-jan.tjarnberg@neuro.se.
Inför 2021
Ansök om bidrag för aktiviteter inom rekreation och rehabilitering
Nu kan ni i föreningar och länsförbund ansöka om bidrag för aktiviteter år 2021. Det är Neurofonden som ger bidrag för merkostnader vid rekreation och rehabilitering. Ni hittar mer information och ansökningsformuläret under föreningsservice på förbundets hemsida.

Exempel på rekreationsaktiviteter är utflykter och resor och rehabilitering kan till exempel vara föreläsningar om neurologiska diagnoser, fysioterapi eller hjälpmedel samt yoga, zumba och vattengymnastik. Till merkostnader räknas bl. a. föreläsare, lokaler, bassänghyra, medhjälpare. Deltagarna får dock själva stå för sina egenavgifter. Mer information finns i riktlinjerna som ni också hittar under föreningsservice.

Sista ansökningsdag är 15 oktober

Vid frågor kontakta Roger Lindahl roger.lindahl@neuro.se eller 0760 01 70 23

Nya regler
Radiohjälpen – ansök om bidrag för nationella aktiviteter
Nu finns möjlighet att ansöka om bidrag till läger, träffar, resor med mera, eller till terminsbunden verksamhet.

Maximalt fyra ansökningar per år och fond kan göras och ska avse kostnader för medhjälpare till personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom samt merkostnader som belastar föreningen, till exempel buss med lift (ej buss i största allmänhet), föreläsarkostnader, sjuksköterskor med specialistkompetens, anpassade eller allergisanerade lokaler (ej lokaler i största allmänhet).

Höstens ansökningar ska gälla aktiviteter som äger rum under 2021.

Ansökningarna ska ha inkommit senast 1 oktober 2020. Beslut fattas och meddelas i slutet av december.

Från år 2021 tar Radiohjälpen emot ansökningar en gång om året och sista ansökningsdatum är den 1 oktober 2021.
OBS!
Förbundskongressen 2021 blir i september
Med anledning av den rådande coronapandemin har kongressen som tidigare meddelats, flyttats fram tre månader. Det nya datumet för kongressen är 10 - 12 september år 2021. Platsen är densamma; Quality Hotel Friends i Solna.

Det är förbundsstyrelsen i samråd med kansliledningen som beslutat flytta fram kongressen. Det kan vara viktiga tre månader som möjliggör att kongressen kan genomföras på ett säkert sätt för våra ombud och övriga deltagare. Olika bedömare inom sjukvård, forskning och myndigheter anger nu att det kan finnas vaccin i början av år 2021 och då ökar våra möjligheter att genomföra kongressen på plats istället för digitalt.
 
Radiohjälpen
Lyssna på Caroline Kåhre på seminarium om Neuros IT-projekt
Lyssna på Neuros administrativa chef Caroline Kåhre som presenterar Neuros IT-projekt på ett seminarium anordnat av Radiohjälpen. Carolines presentation börjar cirka 1:32 in i seminariet.
 
Kalender på plats inför Neurodagen
Nyheter på gång till hemsidan - programuppdatering fredag 4/9 efter lunch
Nu börjar det hända saker på vår hemsida. Fredag 4/9 runt lunch kommer vi göra en programuppdatering som ska möjliggöra för oss att införa två stora förändringar på Neuro.se:

  1. Möjlighet att skapa en övergripande kalendersida för hela Neuro. Plus möjlighet att skapa egna kalendersidor för varje förening i nästa steg.
  2. Möjlighet att lägga in en bättre och tydligare huvudmeny.

De här förändringarna kommer inte synas direkt, utan vi fokuserar på att först av allt få kalendersidan på plats i god tid inför Neurodagen.

Vi kommer också bjuda in till en digital demo av de nya funktionerna för hemsidesansvariga och andra intresserade i mitten av september.

Lägg in aktiviteter precis som förut
Neuros övergripande kalendersida kommer per automatik samla in alla aktiviteter som finns inlagda på både riks sida och på föreningarnas sida. Så som förening fortsätter ni att lägga in aktiviteterna precis på samma sätt som tidigare.

Extra information till hemsidesansvariga
De som är anmälda som hemsidesansvariga för en föreningssida kommer få ett separat utskick med ytterligare detaljer.

För frågor kontakta Ingela Wettergrund, ingela.wettergrund@neuro.se, 0760 017027.
MEDLEM
 
Digitalt klockan 13-15
Nyttan med neurologisk rehabilitering - webbinarium 21 september
Neuro välkomnar dig till ett digitalt seminarium (så kallat webbinarium) om nyttan med neurologisk rehabilitering, måndag 21 september klockan 13-15. Vi kommer diskutera betydelsen av en bra rehabilitering och hur den neurologiska rehabiliteringen i landet kan bli bättre.

Vi kommer att presentera vår senaste rapport Neurorapporten 2020 Fördjupning: rehabilitering, som bland annat tar upp fördelarna med sammanhållen teamrehabilitering. Webbinariet innehåller också två presentationer av företrädare för två för oss viktiga professioner: rehabiliteringsläkare och logopeder.

Medverkande
  • Lise Lidbäck, Neuros förbundsordförande – moderator
  • Jan Lexell, professor i rehabiliteringsmedicin – inbjuden expert
  • Kajsa Söderhielm, logoped och vice ordförande för Logopedförbundet – inbjuden expert
  • Sara de Haas, utredare och intressepolitiskt ansvarig på Neuro – presentatör av Neurorapporten 2020.

Du kan göra skillnad!
Hjälp oss gärna sprida informationen om detta seminarium till ditt eget kontaktnät bland beslutsfattare och profession inom hälso- och sjukvården.

 
Träna via datorn med Uppsala-Knivsta
Anpassad träning med Rehab Resurs, startdatum 24/9 kl. 13.30-14.30
Träna tillsammans online under hösten! Neuro Uppsala-Knivsta erbjuder i samarbete med Rehab Resurs i Uppland AB särskilt anpassad träning som görs i en lugn takt under ledning av fysioterapeut och arbetsterapeut.

Tid: Torsdagar kl. 13.30-14.30 med start den 24 september.

Plats: Träning online i Zoom. Länk skickas ut till deltagarna innan träningspasset varje vecka.

Kostnad: 1 500 kr för 15 träningstillfällen (den som är medlem i någon av Neuro Uppsala läns lokalföreningar har subventionerat pris med 50 procent).

Träningen är särskilt anpassad till dig med neurologisk funktionsnedsättning eller diagnos och genomförs online som en livesändning tillsammans med deltagarna.
 
Digital föreläsning
Senaste nytt om MS - 1 oktober
Neuro och MS-registret som i år har 20-årsjubileum bjuder in till en lärorik digital föreläsning om MS - multipel skleros.

Vi välkomnar dig som är intresserad, själv har MS eller arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer som har MS.
INSAMLING OCH PÅVERKAN
 
Wow - så välförtjänt utmärkelse!
Årets Givare: Stoppa ALS för Neuro
Årets givare Stoppa ALS driver tillsammans med Neuro en riktad insamling för ALS-forskning. En insamling med målet att finansiera uppstart samt drift av ALS Treatment Center Karolinska. Tack vare den framgångsrika insamlingen finns sedan år 2018 ALS Treatment Center Karolinska på plats i Huddinge. Nu ligger fokus på att samla in pengar för att säkra att ALS Treatment Center Karolinska ska kunna fortsätta bedriva sin viktiga forskning med målet att hitta botemedel mot ALS.

Organisationen Giva Sverige har utnämnt Sebastians och Kristins insamlingsprojekt Stoppa ALS tillsammans med Neuro till Årets Givare.

- Vi är glada och stolta över att ha fått vara med och stöttat denna insamling. Vi drivs av att kunna ta tillvara människors engagemang för att göra skillnad. Genom det engagemang som Stoppa ALS har så kommer denna insamling att kunna göra skillnad för många människor. Säger Kristina Niemi, kanslichef Neuro.
Covid-19, smittskyddpeng, närstående
Neuro bevakar och höjer rösten
 
Ett särskilt tack till Carl och Joanne i Göteborg
Succé för årets Neuropromenad
Tack till alla er som bidragit till årets succévecka! Ingenting blev som vi tänkte oss. Det var nära att det inte blev något alls. Men tillsammans lyckades vi, trots pandemin, slå alla rekord under årets Neuropromenad.

Rekord i alla kategorier
Neuropromenaden ägde rum 22-30 augusti. Vi kunde inte samlas i grupp, men vi kunde ändå göra skillnad under veckan. Genom att uppmana människor att anmäla sig och delta på egen hand gick Neuropromenaden att genomföra. Ca 1300 personer deltog under veckan och nästan 200 000 kronor samlades in till forskningen. Rekord i alla kategorier alltså!

Stort tack till alla föreningar som medverkat, både genom att delta, samla in pengar eller starta lag. Ni har visat enorm förståelse och varit väldigt flexibla. Det är tack vare ert engagemang som vi har lyckats så bra i år.

Självfallet ska vi fortsätta göra fysiska promenader när vi kan. Vi hoppas att fler föreningar vill delta under kommande år.

Ett särskilt tack!
Ett särskilt tack riktas till Carl och Joanne i Neuro Göteborg som startade Neuropromenaden för sex år sedan. Utan er hade vi inte haft någon promenad.
Jenny Höglund, insamlingsansvarig
NEURO INFORMERAR
 
Frågor om lämpligheten
Fysiska aktiviteter under Corona pandemin
Vi får en hel del frågor från vårt föreningsliv hur förbundet ställer sig till fysiska aktiviteter. Förbundsstyrelsen har diskuterat frågan och beslutat att förbundet tillsvidare inte ska arrangera några fysiska aktiviteter under rådande pandemi.

Önskar föreningar och länsförbund genomföra fysiska aktiviteter så finns den möjligheten men då givetvis med stor försiktighet och Corona anpassat utifrån de rekommendationer som våra myndigheter klargjort.

Det innebär att ni som förening eller länsförbund själva beslutar om lämpligheten att arrangera era kommande fysiska aktiviteter.

Känner ni er osäkra på hur ni skall hantera frågan är ni givetvis välkomna att kontakta PJ Tjärnberg på förbundskansliet, 0760 017 037 alt per-jan.tjarnberg@neuro.se.
 
Ring Joanna!
Support av föreningsdatorer
Med stöd från Radiohjälpen har vi ytterligare någon månad möjlighet att tillhandahålla en supporttjänst för vårt IT-projekt. Nu när de flesta av våra föreningar fått sina föreningsdatorer kan det säkert komma upp frågor hos er och då finns vår IT-support till er tjänst.

Supporten kan hjälpa er med frågor om inloggning, Office 365, lagring på SharePoint och andra liknande frågor. Dock ej administration av lokala hemsidor, sociala medier samt medlemsregistret där ni kontaktar Ingela Wettergrund och Mia Källström som tidigare.

Supporten som heter Joanna Herlitz finns på telefon 0760 017 039 och har telefontid måndag – torsdag 09.00 – 12.00 övrig tid går det att skicka mejl till joanna.herlitz@neuro.se
Neuro föreningsnytt innehåller information till dig som är förtroendevald, har uppdrag eller arbetar inom Neuro. Du kan avregistrera dig från utskick längst ner i mejlet.
Nyheter från Neuro
Tel: 08-677 70 10
Neuro är en oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.



Email Marketing by ActiveCampaign