Share
Till föreningsservice
 
Ur innehållet - i korthet
21 mars 2024
FÖRENINGSLIV: Digital fikaträff - Års och ombudshandlingar - Nya informationsflyers - Extra stöd - Neurodagen. MEDLEM: Felaktiga påminnelser från tryckeriet - Nästa anhörigträff. OPINION: Oroande trend för stöd - Sveriges vård på jumboplats. NEUROFÖRBUNDET INFORMERAR: Ny ekonomi- och administrationsansvarig
FÖRENINGSLIV
 
10 april 18:00-19:30
Välkommen på digital fikaträff
Den här gången följer vi upp förra fikat som hade temat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Hur kan föreningarna påverka? Vad gör redan föreningarna för att påverka? Vi lär av varandra. Vi följer också upp hur årsmötena har gått.

Har ni frågor på det aktuella temat kan ni sända in dem i förväg till: forbundsstyrelsen@neuro.se

 
Att skicka till kansliet
Års- och ombudshandlingar
När ni haft års- och ombudsmötet är det dags att färdigställa handlingarna så att
förbundskansliet får tillgång till dem.

Senast när?

Enligt våra stadgar ska detta vara klart senast 30 dagar efter genomfört möte.

Hur?

Vi rekommenderar att ni sparar handlingarna i en mapp på er SharePoint. Er SharePoint finns på ert förenings-konto, Microsoft 365.

Det är en fördel att ha handlingarna samlade i SharePoint. Ni och framtida förtroendevalda kan då enkelt finna handlingarna när behov uppkommer.

Kom ihåg att meddela Mia Källström när handlingarna finns att hämta på SharePoint.

Om ni väljer att inte spara era handlingar i SharePoint, så skicka dem till förbundskansliet via mejl till: mia.kallstrom@neuro.se eller via post till:
Neuro, Box 4086, 171 04 Solna.

Tänk på att handlingarna måste vara underskrivna av samtliga berörda personer för att vara giltiga.


Kontakt: Mia Källström på förbundskansliet, telefon 0760 01 70 21 eller mejl mia.kallstrom@neuro.se.
 
Nya informationsflyers till vårens diagnosdagar
Under våren satsar vi på tre diagnosdagar. Det är utmärkta tillfällen att synas, berätta om Neuroförbundet och om er förening. Locka till medlemskap med allt vi har att erbjuda: Råd, stöd och möjlighet att träffa andra i liknande situation. Och att vara med och påverka samhället för förbättringar.

Som ett stöd under dessa dagar har vi tagit fram informationsflyers för respektive diagnos. Ni kan nu beställa dem via länken nedanför!

Diagnosdagarna genomförs:

11 april: Internationella Parkinsondagen
14 maj: Europeiska Strokedagen
30 maj: Internationella MS-dagen

Förbundet ger föreläsning på MS-dagen

Internationella MS-dagen infaller den 30 maj och i år är temat diagnos. Tanken är att fokusera på vikten av tidig och korrekt diagnos för alla som lever med MS. Neuroförbundet kommer att ge en inspelad föreläsning med sjukgymnasten och forskaren Charlotte Ytterberg. Charlotte ska berätta om risker att falla och hur man undviker dem. Mer info kommer närmare dagen.
 
Ansökan är öppen till 30 september eller tills pengarna är slut.
Extra stöd att söka för 2024
Förbundsstyrelsen har beslutat att avsätta 300 000 kronor för att Neuroförbundets föreningar och läns-/regionförbund skall kunna ansöka om Extra stöd från riksförbundet. Syftet med stödet i år är att öka antalet medlemmar i Neuroförbundet. Därför är Extrastödet endast avsett för sådana aktiviteter ni ordnar som är medlemsrekryterande, exempelvis aktiviteter på vårens diagnosdagar.

Ansökan är öppen 15 februari – 30 september 2024 eller tills pengarna är slut.
Maxbelopp att söka är 10 000 kronor per förening.
 
Sista ansökningsdag den 12 maj.
Ansök om bidrag för aktiviteter på Neurodagen
Neuros föreningar samt region- och länsförbund kan ansöka om medel ur Neurofonden för aktiviteter på Neurodagen. Neurodagen infaller den 28 september. Aktiviteterna ska vara öppna för såväl medlemmar som icke medlemmar och genomföras under perioden 21 september – 6 oktober.

Aktiviteterna behöver stämma överens med Neurofondens ändamålsparagraf och de fastställda riktlinjer som finns för beräkning av godkända kostnader. Inriktningen ska vara att rekrytera nya medlemmar.

Högst 30 000 kronor kan beviljas för varje ansökan och aktivitet. Det är möjligt för förening och region-/länsförbund att arrangera och söka medel för max två aktiviteter.

Ansökan är öppen till och med den 12 maj.
MEDLEM
 
Fadäs på tryckeriet bakom avier till medlemmar som redan betalat
Tryckeriet som vi anlitar för att skicka ut våra avier med årets medlemsavgift, och därefter påminnelser till dem som inte har betalat – har begått ett förtretligt misstag. De har tryckt upp påminnelse nummer 1 från februari igen och skickat ut på nytt i mars till alla som fick denna påminnelse i februari. I stället skulle de ha tryckt ”påminnelse 2” och skickat till dem som inte betalade till sista betalningsdag på påminnelse 1. Detta trots att tryckeriet hade fått rätt underlag från förbundskansliet.

Genom tryckeriets misstag har alltså även de personer som betalade sin medlemsavgift efter första påminnelsen, i februari, fått påminnelsen på nytt i mars.

Vad ska föreningarna göra om medlemmarna tar kontakt om den irriterande påminnelsen?
- Förklara vad som har hänt och be dem kasta påminnelseavin, säger Mia Källström som jobbar med administration kring medlemmar, på förbundskansliet.

 
Nästa anhörigträff 4 april
Bella Stensnäs: Så får du energibalans
Vårens tema är utmaningar i anhörigskapet. Fokus i föreläsningsserien ligger på att förstå sin egen stress, att hitta återhämtning som funkar för dig, om riskfaktorer för utmattning och att behålla gränsen som individ i relationen.
Opinion
 
Oroande trend kring stöd för personer med funktionsnedsättning
”Svårt att ta in hur stor ojämlikheten är”, säger Lise Lidbäck om ny rapport från Socialstyrelsen Socialstyrelsens årliga lägesrapport ”Insatser och stöd till personer med funktionsnedsättning” visar en fortsatt oroande trend som myndigheten menar kan inverka negativt på både livskvalitet och hälsa.
 
Sveriges vård på jumboplats
När befolkningen får säga sitt om vården, får Sverige dåliga omdömen när det gäller kontinuitet, personcentrering och tillgänglighet. Sverige är faktiskt sämst i klassen när det gäller fast läkarkontakt inom primärvården. Inte ens en tredjedel svarade ja på denna fråga.

Detta visar Myndigheten för vård- och omsorgsanalys färska rapport ”Vården ur befolkningens perspektiv”. Personer med kroniska sjukdomar och sämre självskattad hälsa rapporterar sämst erfarenheter av vården.

 
Regeringen förhördes av FN
Den 11-12 mars förhördes den svenska regeringen av FN om hur landet lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Efter förhöret var besvikelsen tydlig bland företrädare för funktionsrättsrörelsen, bland andra Neuroförbundet, över att regeringen inte tog chansen att visa ett verkligt engagemang för funktionsrättsfrågorna.
NEUROFÖRBUNDET INFORMERAR
 
Ny på jobbet
Hej!

Jag heter Lisa Rodehed och har precis börjat som ekonomi – och administrationsansvarig på förbundskansliet.

Jag kommer senast från Studieförbundet Bilda där jag arbetade som redovisningschef. Större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med ekonomi inom civilsamhället. Det beror på att jag anser att civilsamhället har en viktig roll för demokratin, samhällets utveckling och folkhälsan.

Jag ser fram emot att få arbeta med er på Neuroförbundet! Om ni vill komma i kontakt med mig nås jag bäst på e-post: lisa.rodehed@neuro.se.
Till många eller några få
Kommande nyhetsbrev från Neuroförbundet
Som en hjälp för de föreningar som planerar egna mejlutskick till sina medlemmar och vill undvika att kollidera med större utskick från förbundskansliet kommer här en preliminär planering för våra nyhetsbrevsutskick under kommande veckor. De olika nyhetsbreven skickas som regel ut i slutet av veckan (mellan torsdag morgon och fredag lunch).

Vecka:
  • 13: Neuroaktuellt
  • 14: Diagnosnytt Parkinson
  • 15: Föreningsnytt
  • 16: Neuroaktuellt
Med reservation för ändringar, ibland med kort varsel.

Vem får vad?
Neuroaktuellt skickas ut till alla medlemmar som angivit sin mejladress samt till andra intresserade som anmält sig som prenumeranter eller deltagit i någon av våra kampanjer. Mottagare: mer än 21 000 personer, varav drygt 9 000 är medlemmar. Delar av nyhetsbrevet visas endast för medlemmar.
Diagnosnytt är en medlemsförmån och skickas ut till de medlemmar som angivit sin mejladress och som även angett en eller flera intressediagnoser. Mottagare från några tiotal till över 3 000 för till exempel Diagnosnytt MS. Cirka fyra gånger per år får alla medlemmar ett mer allmänt; Diagnosnytt neurologi.
Föreningsnytt riktar sig i första hand till förtroendevalda inom vårt föreningsliv. Skickas till ordförande-, föreningsadresser, diagnosstödjare och andra med mejladress som slutar på @neuro.se.

Redaktör för Neuroaktuellt och Diagnosnytt är Mattias Nordgren, mattias.nordgren@neuro.se. Redaktör för Föreningsnytt är Kristina Ackzén, kristina.ackzen@neuro.se.
Datum att hålla koll på
Kommande diagnosdagar och speciella dagar
  • 11 april - internationella parkinsondagen
  • 14 maj - Internationella Strokedagen
  • 30 maj - Internationella MS-dagen
Listan över diagnosdagar (och andra speciella dagar) ändras ständigt. Får du höra talas om en dag som vi har missat? Mejla till webbadmin@neuro.se så för vi in den i listan. Och håll gärna koll på Neuroförbundet i sociala medier i samband med de olika dagarna. Genom att vi blir fler som kommenterar, gillar och delar - hjälps vi åt att göra de olika diagnoserna synliga för en större skara ur allmänheten.
Här hittar du Neuroförbundet i sociala medier:
Facebook
 
Linkedin
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
Skriv gärna en egen kommentar när du delar Neuroförbundets inlägg i sociala medier - det ger inlägget större spridning!
Neuroförbundet föreningsnytt innehåller information till dig som är förtroendevald, har uppdrag eller arbetar inom Neuroförbundet.
Nyheter från Neuro
Tel: 08-677 70 10
Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor i Sverige som lever med
neurologiska diagnoser eller symtom samt deras närstående.

Email Marketing by ActiveCampaign